Newsflash

Det blev ett bra år för Perlaverde Ab som stänger sitt brutet räkenskapsår med ett stor höjning i jämnförelse med år 2007-2008.

Spotlight on...
Banner
Home

PostHeaderIcon Nytt food&beverage concept: La Piada

La Piada© är ett registrerat varumärke utvecklat av Perlaverde Consulting som även hanterar licensrättigheterna.

Piadina romagnola är ett italienskt tunnbröd, en specialitet som kommer från regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Piadina är tillagad på vatten, mjöl, salt och ister (eller olivolja i den vegetariska varianten). Den bakas på en varm metallplatta och utgör en särskilt god och snabb måltid. På rivieran i Emilia-Romagna är man mycket stolt över sin Piadina som med tiden blivit berömd världen över.

Det är ett gammaldags bröd som bakades redan under Romariket och som är idag i den traditionella och regionala matkulturen ett synonym av färsk, genuin och hälsosamt. Piadina (i dialekt ”piada”, ”pjida” eller ”pieda”) är mycket känd och uppskattat av finsmakare och har en gammal ursprung. Det berättar om Romagnas fattiga människor, en befolkning som alltid har havd det kämpigt och jobbigt i sitt förhållande med jorden och jordbruket. I denna enkel dock mångsidigt i sitt användningsområde produkt hittar vi befolkningens generositet och enkelhet.

Ursprungligen är Piadina ett alternativ till bröd för fattiga, en enklare brödvariant. Detta därför det gav ett snabbare mättkänslan. Vidare utvecklades receptet för att möta varje regionens stad tradition och kultur, till att det blev en känd produkt i hela Italien och även utanför gränserna.
Man äter Piadina varm, nygräddat, men även kalt är mycket gott. Man kan äta det ofylld som vanligt bröd eller man kan fylla det med skinka, salami och alla kallskuret produkter, ost, rå eller kokta/grillade grönsaker, eller varför inte med något sötare fyllning såsom marmelad eller Nutella. Ett typiskt vin från Romagna såsom Sangiovese, Trebbiano, Pagadébit eller Albana passar det rätt till.